Morfologia rambutana

Pokrój
Drzewo wiecznie zielone, osiągające do 30 m wysokości, ma prosty pień do 60 cm szerokości o rdzawym kolorze. Korona jest zazwyczaj niska, gęsta rozrastająca się, natomiast gałęzie są o kolorze szarawo-brązowym.
Liście
Pierzaste, zimnozielone, o długości od 15 do 40 cm, złożone z 3 do 8 listków o kształcie lancetowatym lub owalnym. Blaszka liściowa jest cienka, nieco skórzasta, naga, o 7-9 bocznych żyłkach. Po wyschnięciu liście zmieniają barwę na brązowo-czerwoną. Nasada listków w kształcie klina, wierzchołek tępy albo trochę zaokrąglony, czasami niemal ostry.
Kwiaty
Zebrane w kwiatostany najczęściej rozgałęzione, prawie o takiej samej długości jak liście; pokryte kutnerem o żelazistej barwie. Poszczególne kwiaty małe, niepozorne, najczęściej zielonkaw. Szypułki kwiatowe krótkie. Kielich skórzasty o wielkości około 2 mm; działki kielicha jajowate, charakteryzujące się brakiem płatków korony. Pręciki o długości około 3 mm. Występują kwiaty: męskie, żeńskie i obupłciowe.
Owoce
Najczęściej o jajowatym kształcie i średnicy do 5 cm. Mają cienką, skórzastą skórkę, pokrytą brodawkami, z których wyrastają miękkie różowe lub żółte włoski. Owoce są jadalne – mogą być w smaku kwaśne lub słodkie. Miąższ soczysty i barwy perłowobiałej otacza duże, ciemnobrązowe jądro, które nie nadaje się do spożycia.
Jagodzian rambutan – Wikipedia, wolna encyklopedia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *